3GPP TSG-SA2 Meeting #112


S2-154383
Anaheim, USA, 16-20 November 2015.

Title:
Reply LS on clarification on requirements for MONTE
Response to:
LS (S2-153412/C4-151892) on clarification on requirements for MONTE from CT4
Release:
REl-13
Work Item:
MONTE-CT
Source:
3GPP TSG SA2
To:
3GPP TSG CT4
Cc:
-
Contact Person:


Name:
Mike Dolan
Tel. Number:
+1-630-979-1033
E-mail Address:
Mike.Dolan@alcatel-lucent.com
Send any reply LS to:
3GPP Liaisons Coordinator, mailto:3GPPLiaison@etsi.org 


Attachments:
S2-154378 containing TS 23.682 CR0152 rev 2
1. Overall Description:

SA2 wishes to thank CT4 for your LS on clarification on requirements for MONTE in C4-151892.
In your LS there are two questions:
Question 1: If reporting is stopped due to roaming into an MME/SGSN which does not support the active monitoring event, should the HSS Inform the SCEF about the stop of Monitoring and continuation when the UE roams back into an MME/SGSN which supports the active events.

SA2 have agreed the CR in S2-154378 (attached) that will cause the SCEF to be notified when the monitoring event cannot be supported. The monitoring event can be deleted or suspended. Please see the details in the approved CR.
Question 2: Should there be a subscription parameter per monitoring event for each subscriber at the HSS, especially considering for events like location information, subscriber’s consent is required to expose towards 3rd party application in order to protect privacy?

The text in step 4 of clause 5.6.1.1 of TS 23.682 is:
4. The HSS examines the Monitoring Request message, e.g. with regard to the existence of External Identifier or MSIDSN, whether any included parameters are in the range acceptable for the operator or whether the monitoring event that shall be deleted is valid. The HSS optionally authorizes the chargeable party identified by Chargeable Party Identifier. If this check fails the HSS follows step 8 and provides a Cause value indicating the reason for the failure condition to the SCEF.

Since the HSS is required to examine the Monitoring Request message, it is reasonable to assume that the HSS may want (e.g., based on operator policy) to allow a particular monitoring event for one subscription and not allow it for another subscription. This would require information per monitoring event per subscription in the HSS for monitoring events the operator supports. 
In the particular case of location information, the SCEF must provide a level of filtering, per subscriber’s consent and operator policy, in the case of multiple reports that come to it directly from the MME/SGSN. Therefore, having the SCEF also provide at least that same level of filtering for a report that comes via the HSS is reasonable. It is not intended that the HSS maintain per subscription information on what types of location reporting are allowed, only whether location reporting is allowed or not.

In regard to point A in your LS, SA2 agrees with CT4.

In regard to points B and C in your LS, SA2 thanks CT4 in advance for keeping us informed.

In regard to point D in your LS, SA2 notes that TS 23.682 CR 0134 has been agreed (S2-153063) which deletes “Presence Area reporting level” from clause 4.5.6.1, Note 1. SA2 anticipates further work on PRA reporting via the AULC work ongoing in SA2 for Rel-14.

The Update Location procedure in TS 23.401 needs to be updated to allow the old MME/SGSN to send the latest continuous Monitoring Event reporting status to the HSS. 
The exact mechanism of the indication of non-support for requested Monitoring Event(s) between MME/SGSN and HSS is left to Stage 3.
2. Actions:

To CT4:
ACTION: 
SA2 kindly asks CT4 to take this information into account in your work.
3. Date of Next TSG-SA2 Meetings:

TSG-SA2 Meeting #113 
25th – 29th January 2016
Saint Kitts.

TSG-SA2 Meeting #114
11th – 15th April 2016
Sophia Antipolis, France.

